Világ- és Európa-bajnokunk eloszlatja a tévhitet: a szumó márpedig nem az evésről szól

A 152 kilós Kerstner Róbert rácáfol a tévhitre, miszerint a szumó az evésről szól / Fotó: Zsolnai Péter
Budapest — Téved, aki azt hiszi, egy szumós azt és annyit eszik, amennyit csak akar! Világbajnoki és Eb-bronzérmes kiválóságunk, a 152 kg-os Kerstner Róbert (27) is odafigyel a számára megfelelő étrendre, amiben dietetikus tanácsadó segíti, hiszen …

… mint mondja, sztereotípia, hogy a szumósok mindennapjai a hizlalásról szólnak.

– Száznegyven kiló körül érzem magam a legjobban, a pandémiás időszakban ez fölment 152-ig, de volt, hogy 170-ről kellett lefogynom. Előfordult párszor, hogy a dietetikusom megdorgált – mondta lapunknak Kerstner. – Versenyidőszakban napi 2500-3000 kalóriát viszek be, az étrendem úgy lett összerakva, hogy minél kevesebb szénhidrátot, zsírt és cukrot tartalmazzon. Csokit, süteményeket, tésztát például nem nagyon eszem. A hizlalás nem cél, a kilókat nem zsírban, hanem izomban kell felszednünk.

Hatalmas termete ellenére Kerstner a nemzetközi mezőnyben nem tartozik a legnagyobbak közé, inkább a technikájával tűnik ki. Összehasonlításképp: a sportág őshazájában, Japánban versenyző profik napi 10 ezer kalóriát visznek be, de Európában is akadnak jóval megtermettebb riválisok.

Kerstner (jobbról a második) harmadik lett a világbajnokságon, egy mongol és egy japán versenyző előzte meg / Fotó: NVESZ

– A 115 pluszos súlycsoporthoz tartozom, onnantól fölfelé a határ a csillagos ég, az orosz, ukrán, grúz versenyzők átlagsúlya például 200-220 körül mozog. Én ezt a különbséget mozgékonysággal, robbanékonysággal és a dzsúdósként tanult technikákkal próbálom kompenzálni. Az eddigi legnehezebb ellenfelem egy egyiptomi srác volt, ő nagyjából 220 kiló lehetett, de sikerült legyőznöm – árulta el a pályafutását cselgáncsozóként kezdő Kerstner, aki négy esztendeje szumózik, 2017-ben Grúziában lett Eb-harmadik, majd két éve a Japánban rendezett világbajnokságon is.

A civilben családja fémipari vállalkozásában dolgozó sportembernek a küzdőtéren kívül is meg kellett harcolnia nemrég egy kemény ellenféllel, a koronavírussal, amely tekintélyt parancsoló fizikuma ellenére őt sem kímélte.

– Most harmadik hete edzem, az első ebből kegyetlen volt. Előtte simán bírtam a napi több tréninget is, de akkor két óra alatt elfogytam – árulta el. – Most a június végére halasztott Eb-re készülök, de a járvány miatt még rengeteg a kérdőjel, így egyelőre mindenki úgy edz, hogy nem tudja, mi vár rá.

Napi menü

  • Reggeli: szendvics, szénhidrátcsökkentett kenyérből
  • Ebéd: rizs, disznó- vagy csirkehús, zöldségtál
  • Uzsonna: tojásrántotta vagy szendvics
  • Vacsora: virsli, zöldség